-
7 t/m 13 maart 2022: Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel
7 t/m 13 maart 2022: Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel
De Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam. In 2018 was de eerste editie en in vijf jaar tijd is er veel veranderd. Vlees is namelijk niet het enige wat een enorme CO2-uitstoot en waterafdruk achterlaat. Zuivel is ook erg belastend voor het milieu. In 2022 is daarom de extra laag ‘& Zuivel’ toegevoegd aan de campagne, waarmee het de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel wordt. Het initiatief vindt jaarlijks plaats in maart. Het promoot een flexitarisch eetpatroon, waarbij vlees én zuivel afgewisseld worden met vegetarische en plantaardige alternatieven.
Vaker een dagje geen vlees, vis en zuivel eten is een kleine moeite met een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Door geen vlees en zuivel te consumeren tijdens de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel is de milieudruk van je voeding namelijk lager. Je bespaart bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering en watergebruik. Iedereen die het volhoudt om gedurende één week geen vlees en zuivel te eten, bespaart maar liefst…
150 LITER WATER
Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je ongeveer 150 liter watergebruik. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.
121 KILOMETER AUTORIJDEN
Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je 21,1 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 173 gram CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees en zuivel te consumeren, bespaar je dus ongeveer 121 km rijden met een gemiddelde auto.
770 GRAM DIERENVLEES
De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag, bestaande uit 29 gram rundvlees, 55 gram varkensvlees en 26 gram kippenvlees. Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 770 gram minder vlees geconsumeerd.
2,4 KILO ZUIVEL
De gemiddelde Nederlander consumeert 344 gram zuivel per dag, waarvan 203 gram drinkzuivel, 109 gram eetzuivel en 33 gram kaas. Door het niet consumeren van zuivel wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 2,4 kilo minder zuivel geconsumeerd.
Bron: www.weekzondervlees.nl
Reacties (0)
Geen reacties gevonden.