Ingrediënten
Gember*. * = van biologische oorsprong
Gember heeft een heerlijke pittige smaak en kan direct vers gebruikt worden. Het is de wortelknol van de gemberplant (djahe). De belangrijkste bestanddelen zijn gingerol en shogaol. Deze stoffen zorgen voor de pittige, hete smaak van gember. Ze hebben een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Biologische gember is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je “chi”.
Warmte heeft invloed op de smaak van het gember. Zo is rauwe gember bijvoorbeeld wat bijtend en scherp, terwijl hij na het koken zachter van smaak wordt. Hoe langer je 'm kookt, hoe zoeter hij wordt. Maar naast dat je gember in zoete en hartige gerechten kan verwerken, kan je er bijvoorbeeld ook thee en smoothies mee maken.
Tip: Je kunt gember toevoegen aan een glas heet water met bijvoorbeeld citroen en munt.
Wist je dat:
- Geschilde gember houd je het beste vers door hem in een hersluitbare plastic zak in de groentelade van de ijskast te bewaren. Zo blijft hij langer fris en blijft het aroma langer behouden dan wanneer je hem 'open' bewaart.
- Wil je de gember langere tijd bewaren, dan kun je 'm het best raspen en vervolgens in de diepvries bewaren. Ook handig wanneer je de gember wilt gebruiken in een saus, roerbak of smoothie!
- Biologische gemberschillen zijn heel goed te gebruiken bij het stomen van groente of vis, of je kunt ze toevoegen aan een marinade.
- Een grote pot gember thee helpt tegen katers.