-
Duurzame en pure producten, daar staat Meesters van de Halm voor
Duurzame en pure producten, daar staat Meesters van de Halm voor. Mooi meegenomen: de producten zijn echt on-wijs lekker. Zo wordt wakker worden een feestje en zit je snel aan je, gezonde, biologische ontbijt!
Met respect voor mens en milieu
Met kennis, liefde en passie worden in Heeswijk-Dinther de mooiste ontbijtproducten door Meesters van de Halm gemaakt. Er wordt vandaag de dag nog volgens de oorspronkelijke filosofie van de oprichter gewerkt: met respect voor mens en milieu. Respect voor het milieu betekent Meesters van de Halm ook zo duurzaam mogelijk werken. Dit wordt gedaan door onder andere energie te kopen van Nederlandse zonne-energie van het dak van de IBN-groep (sociale werkvoorziening in Uden), warmte uit het eigen proces te hergebruiken en reststromen een tweede leven te geven als voer voor geiten of als grondstof om groene energie te maken.
Biologisch geteeld graan van dichtbij
Alle granen die bij Meesters van de Halm verwerkt worden zijn biologisch geteeld, dus zonder chemische synthetische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. Dat kan dankzij een goed bouwplan en met behulp van mechanische onkruidbestrijding en vooral met aandacht van de teler voor de bodem.
De granen komen zoveel mogelijk van Nederlandse bodem, van Nederlandse biologische telers die al langere tijd samenwerken met Meesters van de Halm. Er wordt niet gegaan voor het goedkoopste van ver weg, maar voor het lekkerste van dichtbij. Granen die niet in Nederland geteeld kunnen worden, worden van zo dichtbij mogelijk gehaald. Bij de teelt van granen zijn we namelijk altijd afhankelijk van moeder natuur.
Door zoveel mogelijk met Nederlandse granen te werken is de ecologische voetafdruk het kleinst (denk aan transport) en wordt bijgedragen aan een gezond bestaan van de Nederlandse biologische landbouw.
Van boer tot bord
Het graan wordt los of in big bags bij Meesters van de Halm geleverd. Daar zit vaak nog stro, grof onkruid, steentjes, loze en aangetaste korrels tussen, wat er met een voorreiniger uitgezogen wordt.
Om graan te kunnen bewaren zonder dat het bederft, mag het vochtgehalte niet hoger dan 16% zijn. Zo nodig wordt het graan eerst met lucht gedroogd voordat het in een silo opgeslagen wordt.
Haver en gerst moeten eerst gepeld worden voordat ze verwerkt kunnen worden. Een haverkorrel zit los in zijn pel, een gerstkorrel zit eraan vast. Ze moeten dan ook elk op een andere manier gepeld worden. Ongepelde haverkorrels worden in een soort centrifuge gestopt, waar de korrel losschiet uit de pel. Ongepelde gerstkorrels worden intensief tegen elkaar gewreven met een pelsteen, waardoor de korrel loslaat. Dat kan zonder de zemel en kiem te beschadigen, waardoor de voedingswaarde grotendeels behouden blijft.
Om het graan helemaal zuiver te krijgen wordt het ‘geschoond’. Met verschillende zeven wordt het graan helemaal schoon gemaakt, waarna het geschikt is om tot vlokken geplet te worden of om als heel graan te verkopen.
Eén dag voordat het graan geplet wordt, wordt het geweekt. De volgende dag gaat het graan op een band waar het graan voorverwarmt wordt. Dit wordt om een aantal redenen gedaan: het graan wordt zacht en soepel, bepaalde enzymen worden uitgeschakeld die de korrel bitter kunnen maken én het zorgt ervoor dat het graanzetmeel samenhang krijgt waardoor de vlok later niet uit elkaar kan vallen. Als het graan voorverwarmd is wordt het vervolgens met een wals geplet tot vlokken, om het daarna weer af te laten koelen en vocht te laten verliezen.
Van de biologische graanvlokken worden verschillende muesli’s gemaakt. De vlokken worden met noten en/of vruchten gemengd. Om een krokante smaak en mondgevoel te krijgen worden sommige muesli’s gebakken in de oven. Dit wordt op authentieke manier gedaan, op bakplaten met zonnebloemolie. Vanwege de slechte impact op het milieu wordt er geen palmolie in de producten verwerkt. Op deze manier worden heerlijke granola’s, krokante muesli’s en crunchy’s gemaakt.
De laatste stap is het verpakken van de producten. Dit gebeurt volledig automatisch. Het product wordt afgewogen en ingepakt in een biologisch afbreekbare verpakking, die bedrukt wordt met de productnaam, barcode en THT-datum.
Glutenvrije producten
Naast dat alle producten biologisch zijn, zijn er ook een aantal producten glutenvrij. Voor de glutenvrije producten is een aparte pletlijn en een glutenvrij magazijn, zodat alle vlokken glutenvrij zijn én blijven. Om daar zeker van te zijn wordt elke productiebatch door een extern laboratorium getest. Naast dat ze bij Meesters van de Halm het Skal-keurmerk (het groene blaadje) en het EKO-keurmerk hebben, zijn ze ook trotse drager van het glutenvrij keurmerk.
Een match made in heaven
Ja echt, want wij van Biowinkel4you.nl kiezen niet zomaar een leverancier, het verhaal moet ons aantrekken en passen bij onze kernwaarden. Wanneer je dan het verhaal van Meester van de Halm leest, gaat ons hart echt een stukje sneller kloppen. Want samen met zulke leveranciers, kan je de wereld pas écht een stukje mooier maken.
Met respect voor mens en milieu
Met kennis, liefde en passie worden in Heeswijk-Dinther de mooiste ontbijtproducten door Meesters van de Halm gemaakt. Er wordt vandaag de dag nog volgens de oorspronkelijke filosofie van de oprichter gewerkt: met respect voor mens en milieu. Respect voor het milieu betekent Meesters van de Halm ook zo duurzaam mogelijk werken. Dit wordt gedaan door onder andere energie te kopen van Nederlandse zonne-energie van het dak van de IBN-groep (sociale werkvoorziening in Uden), warmte uit het eigen proces te hergebruiken en reststromen een tweede leven te geven als voer voor geiten of als grondstof om groene energie te maken.
Biologisch geteeld graan van dichtbij
Alle granen die bij Meesters van de Halm verwerkt worden zijn biologisch geteeld, dus zonder chemische synthetische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. Dat kan dankzij een goed bouwplan en met behulp van mechanische onkruidbestrijding en vooral met aandacht van de teler voor de bodem.
De granen komen zoveel mogelijk van Nederlandse bodem, van Nederlandse biologische telers die al langere tijd samenwerken met Meesters van de Halm. Er wordt niet gegaan voor het goedkoopste van ver weg, maar voor het lekkerste van dichtbij. Granen die niet in Nederland geteeld kunnen worden, worden van zo dichtbij mogelijk gehaald. Bij de teelt van granen zijn we namelijk altijd afhankelijk van moeder natuur.
Door zoveel mogelijk met Nederlandse granen te werken is de ecologische voetafdruk het kleinst (denk aan transport) en wordt bijgedragen aan een gezond bestaan van de Nederlandse biologische landbouw.
Van boer tot bord
Het graan wordt los of in big bags bij Meesters van de Halm geleverd. Daar zit vaak nog stro, grof onkruid, steentjes, loze en aangetaste korrels tussen, wat er met een voorreiniger uitgezogen wordt.
Om graan te kunnen bewaren zonder dat het bederft, mag het vochtgehalte niet hoger dan 16% zijn. Zo nodig wordt het graan eerst met lucht gedroogd voordat het in een silo opgeslagen wordt.
Haver en gerst moeten eerst gepeld worden voordat ze verwerkt kunnen worden. Een haverkorrel zit los in zijn pel, een gerstkorrel zit eraan vast. Ze moeten dan ook elk op een andere manier gepeld worden. Ongepelde haverkorrels worden in een soort centrifuge gestopt, waar de korrel losschiet uit de pel. Ongepelde gerstkorrels worden intensief tegen elkaar gewreven met een pelsteen, waardoor de korrel loslaat. Dat kan zonder de zemel en kiem te beschadigen, waardoor de voedingswaarde grotendeels behouden blijft.
Om het graan helemaal zuiver te krijgen wordt het ‘geschoond’. Met verschillende zeven wordt het graan helemaal schoon gemaakt, waarna het geschikt is om tot vlokken geplet te worden of om als heel graan te verkopen.
Eén dag voordat het graan geplet wordt, wordt het geweekt. De volgende dag gaat het graan op een band waar het graan voorverwarmt wordt. Dit wordt om een aantal redenen gedaan: het graan wordt zacht en soepel, bepaalde enzymen worden uitgeschakeld die de korrel bitter kunnen maken én het zorgt ervoor dat het graanzetmeel samenhang krijgt waardoor de vlok later niet uit elkaar kan vallen. Als het graan voorverwarmd is wordt het vervolgens met een wals geplet tot vlokken, om het daarna weer af te laten koelen en vocht te laten verliezen.
Van de biologische graanvlokken worden verschillende muesli’s gemaakt. De vlokken worden met noten en/of vruchten gemengd. Om een krokante smaak en mondgevoel te krijgen worden sommige muesli’s gebakken in de oven. Dit wordt op authentieke manier gedaan, op bakplaten met zonnebloemolie. Vanwege de slechte impact op het milieu wordt er geen palmolie in de producten verwerkt. Op deze manier worden heerlijke granola’s, krokante muesli’s en crunchy’s gemaakt.
De laatste stap is het verpakken van de producten. Dit gebeurt volledig automatisch. Het product wordt afgewogen en ingepakt in een biologisch afbreekbare verpakking, die bedrukt wordt met de productnaam, barcode en THT-datum.
Glutenvrije producten
Naast dat alle producten biologisch zijn, zijn er ook een aantal producten glutenvrij. Voor de glutenvrije producten is een aparte pletlijn en een glutenvrij magazijn, zodat alle vlokken glutenvrij zijn én blijven. Om daar zeker van te zijn wordt elke productiebatch door een extern laboratorium getest. Naast dat ze bij Meesters van de Halm het Skal-keurmerk (het groene blaadje) en het EKO-keurmerk hebben, zijn ze ook trotse drager van het glutenvrij keurmerk.
Een match made in heaven
Ja echt, want wij van Biowinkel4you.nl kiezen niet zomaar een leverancier, het verhaal moet ons aantrekken en passen bij onze kernwaarden. Wanneer je dan het verhaal van Meester van de Halm leest, gaat ons hart echt een stukje sneller kloppen. Want samen met zulke leveranciers, kan je de wereld pas écht een stukje mooier maken.
Reacties (0)
Geen reacties gevonden.