-
Rauw Power - Levende zuivel, Zuivel voor het leven!
Rauw Power - Levende zuivel, Zuivel voor het leven!
Midden in het achterland van het dorp De Lutte in Twente staat de Raw Milk Company. Hier maken André, Tonny en Koen Mulder samen met hun medewerksters de Rauw Power zuivel, van biologische melk. Ze maken rauwmelkse, gefermenteerde producten die niet gepasteuriseerd, gesteriliseerd of gehomogeniseerd zijn.
Wat is nu rauwe melk en wat zit erin?
Melk bevat van nature eiwitten, gezonde vetten en vele goede vitaminen (A, B1, B2, B6, B12, D, K2 en foliumzuur) en mineralen (calcium, fosfor, magnesium en zink). De melk die u in de supermarkten koopt is altijd gepasteuriseerd of gesteriliseerd en meestal ook gehomogeniseerd en gestandaardiseerd. Dit doet men bij Raw Milk Company dus niet.
Doordat deze melk geen bewerkingen heeft ondergaan, zijn alle functionele voedingsstoffen waaronder vitaminen en enzymen behouden gebleven en worden de goede bacteriën in de melk niet gedood. Het enzym lactase dat van nature in melk zit wordt ook niet stuk gemaakt. Dit is belangrijk omdat dit enzym juist heel belangrijk is voor de vertering van lactose (melksuiker). De goede bacteriën in de melk zoals Lactobacillus acidophilus zorgen voor een goede darmflora en helpen bij de vertering van lactose. Dit laatste wordt ook door de EFSA erkend. Tevens zorgen de goede bacteriën ervoor dat ziekmakende bacteriën minder snel kunnen groeien in de darmen. Homogeniseren, het opbreken van de vetbolletjes om opromen tegen te gaan, zorgt er bij sommige mensen ook voor dat ze de melk minder goed verdragen. Bij Raw Milk Company wordt de zuivel dus niet gehomogeniseerd.
Voordelen van rauwe melk
Rauwe melk heeft meerdere voordelen ten opzichte van verhitte melk. Veel mensen merken dat rauwe zuivel makkelijker verteerbaar is. Dit kan deels samenhangen met de van nature aanwezige enzymen in melk. Deze kunnen helpen bij de vertering, maar worden stuk gemaakt tijdens verhitting. De eiwitten veranderen ook van structuur, waardoor het moeilijker verteerbaar wordt. Homogeniseren speelt hier ook een rol in.
Waarom biologische melk?
Duurzaam: De manier van werken van Raw Milk Company staat voor duurzaam, biologisch en ambachtelijk. Er wordt alleen koemelk gebruikt van boeren die biologisch werken. De producten worden gemaakt in een hightech, duurzame en overzichtelijke productieruimte, in een nagenoeg energieneutraal pand.
Biologisch: De biologische melk die gebruikt wordt om de rauwmelkse zuivelproducten te maken, komt van vaste biologische melkveehouderijen. Dit zijn Jos en Dorthy Elderink van Landgoed het Hengelman in de Lutte en Jan en Diny Koekoek & Eddo en Lianne Nijhof van Erve Auskamp op landgoed Singraven in Denekamp. De koeien grazen in weides vol biologische grassen, klavers, en kruiden en worden twee keer per dag gemolken. De boeren gebruiken geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of antibiotica.
Ambachtelijk: De koeien worden met liefde verzorgd door boeren die hun vak verstaan. Hun melk wordt verwerkt op een moderne en vernieuwende manier waarbij het ambachtelijke uitgangspunt voorop staat.
Eerlijk: Eerlijk ondernemen betekent ook dat je zorgt dat iedere schakel in de keten een eerlijke prijs krijgt voor het werk en de producten.
Dat er met boeren samengewerkt wordt die dicht bij de zuivelfabriek wonen is niet voor niets: zo wordt het aantal verkeersbewegingen beperkt, wat goed is voor het milieu. En bovendien is de biologische melk verser dan vers bij de verwerking tot rauwmelkse producten. Goed, gezond en (h)eerlijk. Voor mens, dier en natuur: Zuivel voor het leven! Klik hier om het te bestellen.
Midden in het achterland van het dorp De Lutte in Twente staat de Raw Milk Company. Hier maken André, Tonny en Koen Mulder samen met hun medewerksters de Rauw Power zuivel, van biologische melk. Ze maken rauwmelkse, gefermenteerde producten die niet gepasteuriseerd, gesteriliseerd of gehomogeniseerd zijn.
Wat is nu rauwe melk en wat zit erin?
Melk bevat van nature eiwitten, gezonde vetten en vele goede vitaminen (A, B1, B2, B6, B12, D, K2 en foliumzuur) en mineralen (calcium, fosfor, magnesium en zink). De melk die u in de supermarkten koopt is altijd gepasteuriseerd of gesteriliseerd en meestal ook gehomogeniseerd en gestandaardiseerd. Dit doet men bij Raw Milk Company dus niet.
Doordat deze melk geen bewerkingen heeft ondergaan, zijn alle functionele voedingsstoffen waaronder vitaminen en enzymen behouden gebleven en worden de goede bacteriën in de melk niet gedood. Het enzym lactase dat van nature in melk zit wordt ook niet stuk gemaakt. Dit is belangrijk omdat dit enzym juist heel belangrijk is voor de vertering van lactose (melksuiker). De goede bacteriën in de melk zoals Lactobacillus acidophilus zorgen voor een goede darmflora en helpen bij de vertering van lactose. Dit laatste wordt ook door de EFSA erkend. Tevens zorgen de goede bacteriën ervoor dat ziekmakende bacteriën minder snel kunnen groeien in de darmen. Homogeniseren, het opbreken van de vetbolletjes om opromen tegen te gaan, zorgt er bij sommige mensen ook voor dat ze de melk minder goed verdragen. Bij Raw Milk Company wordt de zuivel dus niet gehomogeniseerd.
Voordelen van rauwe melk
Rauwe melk heeft meerdere voordelen ten opzichte van verhitte melk. Veel mensen merken dat rauwe zuivel makkelijker verteerbaar is. Dit kan deels samenhangen met de van nature aanwezige enzymen in melk. Deze kunnen helpen bij de vertering, maar worden stuk gemaakt tijdens verhitting. De eiwitten veranderen ook van structuur, waardoor het moeilijker verteerbaar wordt. Homogeniseren speelt hier ook een rol in.
Waarom biologische melk?
Duurzaam: De manier van werken van Raw Milk Company staat voor duurzaam, biologisch en ambachtelijk. Er wordt alleen koemelk gebruikt van boeren die biologisch werken. De producten worden gemaakt in een hightech, duurzame en overzichtelijke productieruimte, in een nagenoeg energieneutraal pand.
Biologisch: De biologische melk die gebruikt wordt om de rauwmelkse zuivelproducten te maken, komt van vaste biologische melkveehouderijen. Dit zijn Jos en Dorthy Elderink van Landgoed het Hengelman in de Lutte en Jan en Diny Koekoek & Eddo en Lianne Nijhof van Erve Auskamp op landgoed Singraven in Denekamp. De koeien grazen in weides vol biologische grassen, klavers, en kruiden en worden twee keer per dag gemolken. De boeren gebruiken geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of antibiotica.
Ambachtelijk: De koeien worden met liefde verzorgd door boeren die hun vak verstaan. Hun melk wordt verwerkt op een moderne en vernieuwende manier waarbij het ambachtelijke uitgangspunt voorop staat.
Eerlijk: Eerlijk ondernemen betekent ook dat je zorgt dat iedere schakel in de keten een eerlijke prijs krijgt voor het werk en de producten.
Dat er met boeren samengewerkt wordt die dicht bij de zuivelfabriek wonen is niet voor niets: zo wordt het aantal verkeersbewegingen beperkt, wat goed is voor het milieu. En bovendien is de biologische melk verser dan vers bij de verwerking tot rauwmelkse producten. Goed, gezond en (h)eerlijk. Voor mens, dier en natuur: Zuivel voor het leven! Klik hier om het te bestellen.
Reacties (0)
Geen reacties gevonden.