-
Recept: brood van biologische volkoren tarwemeel van de Velhorst
Recept: brood van biologische volkoren tarwemeel van de Velhorst
Recept om een heerlijk brood met biologisch volkoren tarwemeel te maken. De meel voor dit recept is van 100% biologische tarwe van landgoed Velhorst.
Toevoegen per 500 gram meel
275 gram water
7 tot 8 gram zout
20 gram verse gist (van bakkerij Driekant)
Alle ingrediënten op kamertemperatuur
Bereiding
Stap 1: Als u verse gist gebruikt deze eerst oplossen in wat lauw water óf bij stap 2 direct in kleine brokjes door het deeg mixen.
Stap 2: Meng 500 gram meel met 275 gram water, 7 tot 8 gram zout, 20 gram verse gist tot een samenhangende bal. Ongeveer 15 minuten kneden.
Stap 3: Leg het deeg in een kom en dek deze af met een vochtige doek of huishoudfolie. Laat het deeg op een warme tochtvrije plaats ongeveer 30 minuten rijzen.
Stap 4: Vet de vorm of plaat in met boter of olie. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten door en plaats het in de vorm of op de plaat.
Stap 5: Dek het deeg weer af en laat het ongeveer 1-1,5 uur rijzen. Oven voorverwarmen op 220 graden.
Stap 6: Zet het brood op een rooster in de oven. De bovenkant van het brood staat in het midden van de oven.
Stap 7: Bak het brood ongeveer 35 minuten op 220 graden. Het brood is gaar als het losgaat van het blik. Keer het brood op een (taart)rooster en laat het uitdampen.
Tips
Recept om een heerlijk brood met biologisch volkoren tarwemeel te maken. De meel voor dit recept is van 100% biologische tarwe van landgoed Velhorst.
Toevoegen per 500 gram meel
275 gram water
7 tot 8 gram zout
20 gram verse gist (van bakkerij Driekant)
Alle ingrediënten op kamertemperatuur
Bereiding
Stap 1: Als u verse gist gebruikt deze eerst oplossen in wat lauw water óf bij stap 2 direct in kleine brokjes door het deeg mixen.
Stap 2: Meng 500 gram meel met 275 gram water, 7 tot 8 gram zout, 20 gram verse gist tot een samenhangende bal. Ongeveer 15 minuten kneden.
Stap 3: Leg het deeg in een kom en dek deze af met een vochtige doek of huishoudfolie. Laat het deeg op een warme tochtvrije plaats ongeveer 30 minuten rijzen.
Stap 4: Vet de vorm of plaat in met boter of olie. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten door en plaats het in de vorm of op de plaat.
Stap 5: Dek het deeg weer af en laat het ongeveer 1-1,5 uur rijzen. Oven voorverwarmen op 220 graden.
Stap 6: Zet het brood op een rooster in de oven. De bovenkant van het brood staat in het midden van de oven.
Stap 7: Bak het brood ongeveer 35 minuten op 220 graden. Het brood is gaar als het losgaat van het blik. Keer het brood op een (taart)rooster en laat het uitdampen.
Tips
- De temperatuur van de ingrediënten is heel belangrijk. Het deeg moet tijdens de bereiding langzaam warmer worden. Als je met de handen kneed kun je het beste water nemen van ongeveer 25 graden. Door het kneden wordt het deeg warmer (ongeveer 3 graden). Tijdens de eerste rijs moet dan de temperatuur ongeveer 30 graden zijn. Na de tweede keer kneden 35 graden.
- Gebruik je een kneedmachine dan kun je beter water nemen van 15-20 graden omdat een kneedmachine meer warmte afgeeft aan het deeg.
- Gebruik je toch warmer water dan moet je de rijstijden verkorten tot de helft.
Reacties (0)
Geen reacties gevonden.